top of page
Vinter 2023-2024
Bahia.jpg
JULEN 2023

Kära vänner,

 

En jul i gemenskap, med trygghet och med vänliga människor, klappar och mat.  
Mer behöver vi inte. Mer behöver ingen. Men vi att många saknar det.  
Inget land har fler övergivna barn än Brasilien. 
Alla har de en gång haft en mamma, ensam, hemlös och utan möjligheter att ens ge barnen mat. 
Vad varje barn behöver och längtar efter är en öppen famn. Den stora tragedin är att det finns så 
många mammor som vill ta hand om sina barn – men som saknar bostad, mat och försörjning. 
Under snart 35 år har vi hjälpt kvinnor att ta hand om sina barn, ordnat utbildning och bostad åt mammorna och hjälpt barn att få gå i skola. Vi har sett hopplöshet och förtvivlan bytas i tillförsikt och framtidstro. Var ligger hemligheten i våra framgångar? I det enkla faktum att vi gör det tillsammans. Tillsammans med varandra, tillsammans med er därhemma – men framförallt tillsammans med de kvinnor och barn som under några år får en bostad och en start i livet. en studieplats, en arbetsmöjlighet. 
Under många stödde Stiftelsen Gatubarns vår verksamhet bland övergivna mammor och barn från Rio de Janeiros gator och kåkstäder. När Gatubarn avslutade sin verksamhet rekommenderade de sina givare att fortsätta att stödja oss, så att arbetet skulle kunna fortsättas. Vi är glada över alla er som nu gjort vår sak till er.  
Vår Förskola Isabel erbjuder heldagsomsorg. Här får barnen undervisning, de lär sig leka för att lära. De sköter sin köksträdgård. Och de lär sig att lösa konflikter genom samtal. Tandläkare finns på plats, och visar också hur munnen sköts. Vår psykolog är ett stöd i svåra stunder. Våra sjuksköterskor följer barnens hälsa och utveckling. 
Två gånger per år sänder vi ut information om vårt arbete bland kåkstädernas mammor och 
barn. 
Vi vill att våra givare skall kunna följa vårt arbete och veta att hjälpen når fram.  
Och att Din gåva är viktig. 

Tomtar.jpeg

Med Key Solutions in i arbetslivet!

Key Growth

Med Key Growth in i arbetslivet! – med stöd av Key Solutions kan vi nu erbjuda praktikplatser för kvinnor som genom Abrigo fått yrkesutbildning. Praktik är en förutsättning för ett fast arbete, men praktiktjänster ger inte en lön som kan försörja en kvinna och hennes barn. I vårt projekt kommer vi att följa praktikanterna i nära kontakt med dem själva och deras arbetsplatser; ge stöd och ekonomisk hjälp. Du är välkommen att ta del av en kort film som vi gjort kring projektet, och som vi lägger ut på vår hemsida

Klicka här och se videon

WhatsApp Image 2023-12-04 at 14.50.47.jpeg
Key.jpg
gatubarnD.jpg

Välkomna

Under många år har Insamlingsstiftelsen Gatubarns givare finansierat Abrigos arbete bland barn och ungdomar.

När nu Gatubarn avslutar sin insamlingsverksamhet uppmanar de sina givare att fortsätta stödja verksamheten direkt genom Abrigo.

Tillsammans får vi betydligt lägre administrativa kostnader. Vi tar med glädje emot förtroendet, hälsar alla givare välkomna

thumbnail_Audun.jpg

Abrigo i Ledernes Kongress i Juni 2023

Lederne

norska fackföreningsrörelsen

Det norska arbetsledarsyndikatet Lederne har de senaste 10 åren stött Abrigos arbete med 1.8 miljoner kronor. Vi minns också med glädje flera besök från Lederne på Abrigo. Förra veckan var jag inbjuden till Ledernes konferens i Oslo för att tala om vårt arbete. Det var med stor glädje och stolthet som jag inför 150 deltagare fick framföra vårt tack – och visa på de resultat som vi uppnått och uppnår.

lederne.jpg

Med tjugofem år i Backspegeln

 

Lúcia Christina berättar

Möten och Samtal:

 

Lúcia Christina, 42 år, bodde de på Abrigo 1997 - 1999

 

Jag hade inte hört från henne på 25 år. Men så en dag i maj fick Abrigo ett telefonsamtal. Lúcia Christina hade sökt efter Abrigo på nätet och hittat vårt telefonnummer. Och nu ville hon besöka oss för att återse den plats där hennes liv fick en ny vändning. Och för att berätta.

Hon bor i Duque de Caxias, en förortskommun som vårt Itaborai – men med nästan 100 kilometers avstånd. Vi bestämde en lördag, och efter tre bussbyten kom hon fram. Vi visade henne runt och visade på utvecklingen under de 25 år som gått. Och sedan slog vi oss ner och jag bad henne berätta om sitt liv, hur det varit och hur det blev och vad Abrigo betytt.

”Man kan verkligen säga att min familj var mycket fattig. Det var inget som man tänkte på när man var barn. Det som ständigt var närvarande var tanken på hur man skulle få något att äta. Jag är äldst av 10 syskon, och mina föräldrar var analfabeter. Min pappa, som var mycket sträng, tillät inte att vi gick i skola. Barn skulle arbeta, inte slösa bort tid på onyttigheter, ansåg han. Han dog när jag var 14 år och mamma lämnades ensam med 10 barn. Socialnämnden gav oss en låda baslivsmedel varje månad, under förutsättning att vi sattes i skola. Jag tyckte skolan var spännande och blev snabbt uppflyttad till årskurs tre.

När jag var 17 år blev jag samman med en pojke. Jag blev gravid. Han lämnade mig. Och jag lämnade min familj. Jag blev inte bortvisad. Det var mitt eget val. Det fanns inte plats för ännu ett barn. Jag måste klara mig själv. Men att klara sig själv var svårare än jag trott. Jag hade ingen fast plats att bo och försörjde mig genom att sälja godis. Jag vet inte hur det skulle slutat om jag inte träffat en kvinna som berättade om Abrigo. Jag hade inget att förlora så jag tog mig hit. Och på Abrigo fick jag bostad, uppehälle och medicinsk hjälp. Men framförallt uppmuntran att studera! Om Abrigo inte tagit emot mig hade jag inte haft någonstans att ta vägen. Jag hade fått bo på gatan, lämna mitt barn till barnhem, dra mig fram genom att tigga.

Strukturen här  på Abrigo är fantastisk! På Abrigo blir kvinnor involverade i sin egen förändring i en positiv atmosfär, med vägledning och uppmuntran Och det behövs, för vi kvinnor bär på många bekymmer; känslan av att vara övergivna, att sakna familj, hem, utbildning. Utbildning är grunden för allt som sker på Abrigo. Tre gånger i veckan hade vi samtalsgrupper om hygien och barnavård, politik och samhälle och kvinnors rättigheter. På förmiddagarna kämpade vi med att uppnå målet att slutföra grundskolan och på kvällarna deltog vi i yrkeskurser. Abrigo erbjuder verkligen inte ett enkelt liv, men hjälpte oss att förstå att vi förändras genom våra egna insatser.”

”Vad skulle Du, Lúcia Christina, vilja säga till de kvinnor som idag söker hjälp på Abrigo?”

”Tag chansen! Här på Abrigo får du alla möjligheter att upptäcka vem du är, vad du kan och hur du förändrar ditt liv. Men för att lyckas måste du själv dela i kampen. Förbered dig på, att det kommer att bli långa dagar med hushållsarbete, studier, yrkeskurser, samtalsgrupper – men du kommer alltid att vara omgiven av människor som stöder och uppmuntrar.”

”Och hur blev ditt liv Lúcia Christina?”

”Jag lämnade Abrigo med min dotter Nathalia, med en grundskoleexamen och med en övertygelse om att jag skulle ta mig igenom gymnasiet. Jag försörjde oss som städerska och slutförde gymnasiet genom kvällsstudier. Och sedan gjorde jag högskoleexamen, kom in vid första försöket och tog en examen i pedagogik. Jag arbetade på en skola och träffade en man som delar mina ideal. Vi har två barn tillsammans, Gabriel, 18 år och sladdbarnet Alice, 4 år.

Jag var inte helt nöjd med min uppgift som pedagog. Det kändes som om något fattades, så jag tog ännu en examen, denna gång som psykolog. En perfekt kombination, som lett mig till en chefstjänst i den kommunala skolan. Vi var 14 sökande till tjänsten. Jag var den enda som kombinerat pedagogi med psykologi, och skolnämnden såg det som en bra kombination!

Min familj är mycket engagerad i föreningsliv och församling. Folk säger till mig, det är lätt för dig som är begåvad. Men begåvning hjälper inte om man inte får uppmuntran och hjälp, självförtroende och självständighet. Abrigo har gjort mig, och min familj, till dem vi är idag.                                                                                                                                         

                Stefan tillsammans med Lúcia Christina och barnen Nathalia och Gabriel en junidag 2023.

                                 Från ett samtal med Stefan Martinsson, lördagen den 3 juni 2023

 

Lucia2.jpg
Lucia.jpg
Apresentacao4B.jpg
Key Growth – ett nytt och efterlängtat projekt

ett nytt och efterlängtat projekt Tillsammans med Keys Solutions startar vi ett nytt arbete för att underlätta vägen ut i arbetslivet. Key Growth kommer att hjälpa kvinnor och ungdomar från Abrigo till praktikplatser som ger arbetslivserfarenhet. ”För oss handlar det om att alltid ta saker till nästa nivå. Har vi möjlighet att göra någon annans liv till det bättre har det alltid varit en självklarhet för oss. Att få vara med och förändra dessa kvinnors liv och förhoppningsvis få många av dem att bli självförsörjande är ofattbart och otroligt fint.”  skriver Sophie Sörkvist, projektledare på Key Solutions.

 

Abrigo – för oss som vill förändra.

 

Är Du en av oss?

 

Välkommen att följa oss på sociala medier, Du hittar oss på: 

www.facebook.com/abrigorainhasilvia

www.instagram.com/abrigorio

info@abrigo.se

Prenumerera
bottom of page